Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home2/r70893kron/public_html/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497

Warning: Creating default object from empty value in /home2/r70893kron/public_html/wp-content/themes/inspiry-real-places/inc/ReduxFramework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 28

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home2/r70893kron/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Programul Prima Casa (2020) – Kronhouse

Programul Prima Casa (2020)

Programul Prima Casa (2020)

Programul “Prima casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in contul statului iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta:
* 40% pentru locuinte aflate in exploatare curenta pe perioade mai mari de 5 ani de la data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
* 50% locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi au data de emitere/incheiere cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Cine poate aplica pentru obtinerea unui credit prin programul Prima Casa
1. Persoanele (cetateni romani) care nu au detinut si nu detin nici in prezent o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane in suprafata utila mai mare de 50 mp, cu exceptia cotelor parti de locuinta dobandite prin mostenire.
2. Construiesc de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti 6 beneficiari, cu conditia sa aiba in posesie terenul aferent iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010.

Principalul avantaj al programului Prima Casa, comparativ cu un credit ipotecar clasic este reprezentat de avansul minim solicitat, de doar 5% , fata de 15% cat se solicita pentru un credit ipotecar obisnuit.
Suma maxima care poate fi obtinuta prin programul Prima Casa depinde de tipul locuintei. Astfel puteti obtine:
* Pentru achizitia locuintelor noi sau consolidate (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) maximum 66.500 euro;
* Pentru constructia de locuinte individuale, maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei;
* Pentru constructia de locuinte in regim asociativ, maximum 72.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei;
* Pentru achizitia altor categorii de locuinte (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat ) maximum 57.000 euro;

Perioada de rambursare este de maxim 30 de ani, iar creditul se acorda DOAR in Ron.

Costurile ocazionate de obtinerea unui credit prin programul Prima Casa sunt urmatoarele:

1.Dobanda este principalul cost al creditului. Aceasta este variabila, rata dobanzii fiind formata dintr-o marja fixa si indicele de referinta (IRCC).
2.Comision de gestiune – unele banci practica dobanzi mai mici, insa impun comisioane lunare, care influenteaza de multe ori semnificativ costul total al creditului.
3.Comision de garantare – acesta este de 0,45% pe an si se calculeaza fie la 40%, fie la 50% din sold, in functie de vechimea imobilului.
4.Comision de analiza dosar – cele mai multe banci au renuntat la acest cost, insa mai sunt cazuri cand trebuie platit si acest comision.
5.Taxele notariale.
6.Costurile cu evaluarea imobilului – unele banci suporta acest cost in locul clientului;
7.Asigurari – asigurarea imobilului este obligatorie la toate bancile, in timp ce asigurarea de viata este de cele mai multe ori optionala. Exista insa si cazuri cand asigurarea de viata este obligatorie, caz in care majoreaza costul total al creditului.

Cat dureaza obtinerea unui credit Prima Casa?
* Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM recomanda clientilor sa isi rezerve o perioada de 60 de zile in antecontractele de vanzare-cumparare pentru finalizarea tranzactiei, pentru a fi siguri ca nu risca sa piarda banii dati ca avans. * In general, vanzatorii impun plata unui avans, urmand ca in termenul stabilit cumparatorul sa achite diferenta. Daca nu reuseste sa obtina credit pana la acea data, cumparatorul poate pierde avansul.
* Durata in care se obtine un credit Prima Casa depinde de cele mai multe ori de procedurile interne adoptate de fiecare banca. Unele banci reusesc sa analizeze dosarul si sa ofere raspuns clientilor (daca este respins sau acceptat) intr-o saptamana, iar altele chiar si in 2 saptamani sau mai mult.
* Timpul de analiza se poate prelungi, daca situatia specifica a clientului nu este evaluata corect de la inceput de functionarii bancii. In cazul in care departamentul intern care analizeaza riscul de credit solicita noi documente, atunci durata de aprobare se prelungeste.
* Ulterior, dosarul ajunge la Fondul de Garantare, care in 5 zile lucratoare va analiza dosarul.
* Daca dosarul nu este intocmit corect de catre banca, Fondul il retrimite pentru completari, ceea ce poate conduce la noi intarzieri.

Mai multe informatii despre programul Prima Casa pot fi aflate accesand site-ul:

  • https://www.fngcimm.ro/prima-casa
  • prima casa, imobiliare, kronhouse, programul prima casa,
    prima casa, imobiliare, kronhouse, programul prima casa,