Povestea mea si De ce #APAIR

Povestea mea si De ce #APAIR

Povestea mea si ” De Ce A.P.A.I.R. “

( Long read…)

Sunt Cristina Neamtu si vreau sa impartasesc cu tine povestea mea in imobiliare si de ce cred cu tarie in valorile si viziunea APAIR- Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania.

Cu 5 ani in urma am avut primul contact cu domeniul imobiliar, dar nu in pozitia de agent imobiliar, ci de 《asistant manager》, cum ma intitulam la vremea respectiva.  Experienta asta nu a durat mai mult de 2 luni si jumatate, perioada in care am asistat la tranzactiile colegilor de atunci, mai exact ma ocupam de incasarea comisioanelor si administrarea agentiei.

Fara sa inteleg in prima faza  prea multe despre cum se castiga mai exact acel comision imobiliar sau ce fac agentii toata ziua pe teren, cand eu stateam 8h/zi la birou pe un salariu fix si task-urile mele erau diferite in fiecare saptamana, am inceput sa aprofundez subiectul, iar in urma unor experiente mai mult sau mai putin relevante, mi-am dat seama destul de repede ca nu impartasesc aceleasi valori cu compania respectiva, dar ca domeniul imobiliar este clar foarte promitator si ar trebui aprofundat.

Zis si facut ! Peste nici 5 luni, se trezeste “moldoveanca ambitioasa” ca vrea sa-si deschida agentie imobiliara (eu, in speta :)) ).  Ce-am facut, ce n-am facut…dar in max 30 zile din dimineata cu pricina, aveam deja buget alocat, COD CAEN, sediu social, birou, imprimanta, un asociat cu ceva experienta in domeniu si ne-am apucat impreuna de treaba.

Dupa 2 saptamani, mare surpriza: 1-a vanzare, 1.000 euro comision total (cu mari negocieri in defavoarea mea), dar eram asa fericita ca nu mai conta nimic. Simteam ca toata lumea e a mea, iar comisionul respectiv mi-a dat cea mai mare satisfactie! A fost exact impulsul de care aveam nevoie ca sa-mi dau seama ca sunt pe drumul cel bun.

Si au trecut asa…vreo 3 ani in care am invatat (credeam eu) sa fac imobiliare. Cursuri ?! Strategii de vanzari?! Educatie imobiliara?! Yok (nu, in turca)! Tot ce stiam era ce invatasem in facultate (marketing, dar si ala…la standardele de atunci si fara prea multa practica, ca n-aveai unde), scoala vietii, aptitudini native (norocul meu ca interactionez foarte usor cu oamenii ) si ce gaseam pe internet; faceam mult research despre ce faceau agentii imobiliari in S.U.A.(youtube, diverse articole online, cursuri gratuite…din astea).

Am descoperit ca domeniul imobiliar mi se potriveste ca o manusa. Ce putea fi mai frumos decat sa cunosti oameni noi in fiecare zi; sa ai un program flexibil, sa fii propriul tau sef si sa castigi si bani frumosi din asta?

Iubesc ceea ce fac din prima zi cand m-am apucat de imobiliare. Lucram in sistem deschis, intermediere, si comisionam ambele parti implicate in tranzactie. Aveam zile in care terminam ziua de munca cu energie pozitiva si optimism, dar si zile in care ma simteam epuizata psihic si nu-mi mai doream sa practic meseria asta, pentru ca undeva, in interiorul meu lucrurile nu mi se mai pareau corecte. Ajunsesem sa fiu un mediator in tranzactie si tot ceea ce faceam era gasesc calea de mijloc astfel incat toata lumea sa fie multumita si eu sa-mi incasez comisionul.

Nu de multe ori am zis ca ma las de imobiliare, ca-mi caut de lucru si gata…visul frumos s-a terminat. Nu mai gaseam entuziasm in ceea ce faceam, banii nu mai aveau aceeasi valoare pentru mine ca la inceput, nu stiam niciodata un venit constant pe care pot sa ma bazez lunar, nu aveam mentori care sa ma indrume, iar colegii de breasla nu erau atat de deschisi spre colaborare, sa nu mai zic de…lupta contra-timp dintre majoritatea agentilor imobiliari. Promovam toti aceeasi proprietate si..cine avea norocul sa gaseasca primul clientul, incasa comisionul. Unii veti spune ca ” exagerez”, dar…asa simteam eu lucrurile atunci.

La inceputul lui 2018, dupa mai multe conflicte interioare ( daca sa renunt sau nu la activitatea mea in imobiliare), mi-am luat un job full time: faceam vanzari pt o companie de IT. Proiectul cu agentia imobiliara a ramas in continuare activ in piata pentru ca aveam 2 colegi care-si doreau sa lucreze in continuitate, dar am pierdut total controlul atat legat de piata imobiliara, cat si de agentie. Este imposibil sa fii in contact cu piata de la distanta sau sa incerci sa faci imobiliare part-time.

La sfarsitul lui August 2018 am realizat ca nu pot renunta la virusul numit “imobiliare” si mi-am dat demisia de la jobul respectiv. Eram mai hotarata ca niciodata sa ma reapuc de imobiliare pentru ca de fapt…asta iubeam sa fac. Domeniul asta ma reprezinta si e un stil de viata pentru mine, nu un simplu job. Asa ca, am zis DA si m-am intors cu entuziasm la viciul si placerea mea: imobiliarele !

Mi-am reorganizat intreaga activitate, am inteles ca daca vreau performanta, este un must-have sa investesc in educatie, sa ies din zona de confort si sa ma focusez doar pe un singur lucru. Gata cu joaca de-a antreprenorul ..si-am inceput sa ma documentez cu privire la cursuri de specialitate, asociatii imobiliare etc.

In 26 Septembrie 2018, dupa un noroc chior, am avut oportunitatea de a participa la REbootCamp A.P.A.I.R. Aplicasem cu o zi inainte, iar in 26 dimineata am primit magicul apel cum ca s-a retras o persoana si am fost acceptata la boot camp. In afara de cativa colegi de breasla din Brasov, nu cunosteam pe nimeni acolo. Desigur, o stiam pe Ileana Preda- my real estate Guru, dar…numai din online, nu face-to-face.

Experienta REbootCamp-ului organizat de APAIR fost exact startul de care aveam nevoie. Din acel moment, am constientizat ca tot ceea ce facusem inainte a fost o joaca de-a agentul imobiliar si ca de acum incepe adevarata provocare si munca, in acelasi timp. In cadrul boot camp-ului am fost cu totul absorbita de valoarea informatiilor primite. Am aflat de reprezentarea intereselor unei singure parti in tranzactie si un mindset cu totul diferit fata de tot ceea ce aplicasem eu pana atunci. In mintea mea era o contradictie totala.

In aceste 4 zile mi-am facut prieteni noi, am cunoscut oameni din experientele carora am putut invata si…mai mult decat atat, am avut suport din partea organizatorilor la orice pas. N-a contat ca raspunsurile mele au fost bune sau gresite, nu m-am simtit judecata si nici descurajata daca nu am stiut ceva.

Dupa 4 zile de curs intensiv, dar foarte activ, am plecat spre casa cu o viziune noua asupra directiei in care trebuia sa ma indrept.  Pe 1 Octombrie 2018, am trimis cererea de inscriere in A.P.A.I.R., am simtit ca rezonez cu valorile promovate de aceasta asociatie si de abia asteptam sa particip la cursurile urmatoare. In Decembrie am avut cursul de Cod Etic, iar din 2019 am devenit REALTOR.

Si acum vine DE CE-ul. De ce #APAIR !
As putea povesti zile intregi cum aceasta asociatie mi-a adus plus valoare si de ce recomand cu caldura apartenenta la A.P.A.I.R.
✅ Aici am descoperit oameni cu valori inalte, oameni care respecta un cod etic si se dedica total in ceea ce fac. Sa faci munca de voluntariat, sa depui timp, efort si energie si sa nu astepti vreun beneficiu in schimb, asta spune multe despre calitatea oamenilor de aici.
Acces la educatie si acces la informatii. Am cunoscut persoane pe care le consider modele in activitatea mea, iar aportul lor in ceea ce fac astazi este incontestabil;
✅ M-am simtit incurajata si indrumata pe tot parcursul activitatii mele de REALTOR. De fiecare data cand am avut nevoie, am primit sfaturi si indrumare (multumesc pentru acest lucru Ileana, Igor, David, Alice si nu numai).
Nu m-am simtit acuzata sau judecata cand am gresit. Dimpotriva, am primit sugestii cu privire la “ce poti invata din greseli”. Trecerea de la intermediere la reprezentare e un proces greu si necesita multa dedicare si mai ales…acceptare. Am facut aproape toate greselile pe care le puteam face: de la pozitionarea gresita a pretului in piata, la listing fara contract semnat (pe incredere, client vechi etc), reprezentare non-exclusiva si probabil multe altele. Insa: nu a aruncat nimeni cu pietre in mine, ci dimpotriva! Mi s-a explicat cu argumente pro si contra cum imi pot imbunatati activitatea si ce lectii am de invatat din greselile respective. Lucru, care pt mine a contat enorm ! Inca invat si mai am mult de lucru pana sa-mi insusesc 100% reprezentarea exclusiva, dar…stiu ca alaturi de A.P.A.I.R. am toate premizele ca acest lucru sa se intample exact asa cum trebuie.
✅ Mi-a crescut cifra de afaceri si pot spune ca in doar cateva luni a crescut considerabil numarul tranzactiilor finalizate cu succes. Si da, metoda de lucru promovata de A.P.A.I.R m-a ajutat in acest sens !
✅ Networking de calitate. Da, eu chiar pot spune asta. Nu stiam pe nimeni din asociatie si dupa un timp atat de scurt, am cunoscut oameni minunati si deschisi sa impartaseaaca cu mine din experientele lor.

Vreau ca mesajul meu sa fie un indemn al tuturor celor care cred in valorile A.P.A.I.R. si apreciaza munca depusa de acesti oameni pana acum.  Am impartasit cu voi acest very long story pentru ca sunt total intrigata de informatiile eronate care circula in online, de persoanele care le accepta atat de usor fara sa verifice veridicitatea lor si mai ales de cei care isi creeaza “minutul lor de glorie” aruncand cu pietre in altii doar pentru a obtine anumite beneficii.

Si inca un lucru: “Fa pentru ceilalalti ceea ce tu ai vrea ca ceilalti sa faca pentru tine”  !