Merita sa angajezi un agent imobiliar ?!

Merita sa angajezi un agent imobiliar ?!

Ce face cu adevarat un agent imobiliar profesionist si cum sa il gasesti pe cel potrivit pentru tine si familia ta….Parca suna a provocare, nu-i asa ?

Majoritatea persoanelor considera ca agentul imobiliar doar promoveaza niste proprietati, stabileste vizionari si identifica potentialii cumparatori, pentru ca intr-un final sa incheie o tranzactie: si anume vanzarea proprietatii respective.

In realitate, descrierea sarcinilor de mai sus este doar un mit sau mai bine spus, o mica parte din tot ceea ce presupune activitatea unui agent imobiliar. Sunt putine persoane atat vanzatori, cat si cumparatori, care inteleg in totalitate ce presupune cu adevarat munca unui agent imobiliar profesionist, cata dedicare si implicare se afla in spatele fiecarei tranzactii imobiliare si mai ales de ce isi merita din plin comisionul.

Fiecare dintre noi la un moment dat in viata are o nevoie imobiliara, fie ca vorbim despre vanzarea unui imobil, achizitia unei locuinte sau pur si simplu o inchiriere. De cele mai multe ori, aceasta nevoie imobiliara se transforma intr-un proces stresant, asa ca este util sa intelegem ce plus valoare ar putea aduce un profesionist in aceasta ecuatie.

Stiti la ce riscuri va expuneti daca lucrati cu un agent imobiliar neprofesionist ? Pentru a va putea raspunde singuri la aceasta intrebare, urmariti intreg articolul.

Cum recunosti un agent imobiliar profesionist si ce poate face el pentru tine:
Rolul unui agent imobiliar este acela de a te ajuta sa economisesti timp, bani si energie atunci cand ai o nevoie imobiliara. Agentul imobiliar profesionist este onest si loial clientului sau si pune intotdeauna interesele acestuia in detrimentul intereselor proprii. El respecta un cod etic, are principii si investeste constant in educatia lui.

In lipsa unor normative si reglementari ale profesiei de agent imobiliar in Romania, este greu sa apreciezi profesionalismul in breasla. Tocmai de aceea, este esential sa stii sa recunosti un specialist in domeniu. El intruneste mai multe calitati:

1.Relatia cu clientul sau este mai importanta decat incheierea unei tranzactii, motiv pentru care un adevarat profesionist nu se rezuma doar la vanzarea efectiva, ci asculta si intelege pe deplin nevoile clientului sau, ii apara interesele, este atent la detalii si stie ca recomandarile sunt cheia succesului, iar clientii pe viata sunt cei mai importanti.

In procesul de angajare al unui agent imobiliar, primul criteriu poate fi verificarea masurii implicarii acestuia in viitoarea ta tranzactie si stabilirea cadrului de colaborare. E util sa te asiguri ca intentia agentului imobiliar este sa-ti inteleaga intai nevoile, pentru ca mai apoi acesta sa-ti poata oferi solutii croite pe nevoia ta. In acelasi timp, este recomandat sa te asiguri ca pe parcursul relatiei de colaborare, acesta va avea in vedere urmarirea celui mai bun interes al tau.

2.Cunoaste in detaliu piata pe care activeaza si te ajuta sa stabilesti pretul corect; Atunci cand intentionezi sa tranzactionezi o proprietate, stabilirea pretului corect este cel mai important criteriu pentru o vanzare reusita. Cunoasterea pretului real al proprietatii tale este primul lucru la care trebuie sa fii atent.

Majoritatea vanzatorilor sunt subiectivi si au tendinta de a-si supraevalua proprietatea, ceea ce duce la ingreunarea procesului de vanzare si limitarea sanselor de a atrage cumparatorii potriviti. 90% dintre cumparatori folosesc pretul ca un filtru de cautare avansat; daca proprietatea ta nu este listata la un pret corect, sunt sanse sa pierzi o mare parte din acesti potentiali cumparatori. Alegand sa lucrezi cu un agent imobiliar profesionist, ai siguranta ca acesta cunoaste foarte bine piata actuala si detine instrumente avansate pentru a face o evaluare corecta a proprietatii tale.

3.Succesul sau esecul unei tranzactii este direct proportional cu cunoasterea pe deplin a intregului proces de vanzare-cumparare.

Vanzarea unei proprietati se poate transforma intr-un proces foarte stresant si obositor si necesita mai multa atentie la detalii decat pare la prima vedere: de la pregatirea proprietatii pentru vanzare, actele necesare, vizitele la proprietate, negocierea pretului si multe alte aspecte. Un agent imobiliar cu experienta stie cum sa iti puna in valoare proprietatea si sa iti faca oferta cunoscuta deoarece foloseste instrumentele de marketing potrivite, este un bun negociator si va incerca mereu sa obtina cea mai buna afacere pentru tine.

4.Lucrand cu un agent imobiliar profesionist, ai acces la informatii.
O data ce ai angajat un agent imobiliar care sa iti reprezinte interesele, ai acces instant la toate cunostintele si informatiile pe care acesta le detine. Un agent imobiliar profesionist este proactiv, pastreaza intotdeauna legatura cu clientii, are acces rapid la informatii si aloca timp suficient pentru prospectarea pietei.

5.Intr-o piata imobiliara atat de complexa, tu stii cine lucreaza pentru tine?
In alegerea agentului imobiliar potrivit, un criteriu demn de luat in calcul poate fi formarea profesionala a acestuia si apartenenta la o asociatie imobiliara profesionista. O evaluare a consultantului imobiliar, precum si a agentiei imobiliare pe care o reprezinta, te poate ajuta sa faci alegerea potrivita. Educatia si formarea profesionala reprezinta principalul factor diferentiator dintre un profesionist in imobiliare si unul amator.

In Romania, profesia de agent imobiliar nu este reglementata si nu exista o legislatie clara in acest sens; cu alte cuvinte oricine poate sa activeze in domeniul imobiliar, asadar apartenenta la o asociatie profesionala imobiliara este elementara ! Lucrand cu un agent imobiliar imobiliar profesionist care este membru al unei asociatii imobiliare, ai siguranta ca acesta respecta un standard de conduita si se supune unui cod etic, iar in cazul in care “se abate” de la acestea, el raspunde in fata unei comisii si este sanctionat ca atare.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza o asociatie imobiliara si de ce apartenenta unui agent imobiliar la o asociatie profesionala reprezinta o garantie in plus pentru siguranta si transparenta tranzactiei, folosim ca exemplu prima Asociatie Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (A.P.A.I.R.), recunoscuta ca fiind lider in dezvoltarea de standarde profesionale privind desfasurarea unei activitati imobiliare eficiente, profitabile si etice.

Pentru a deveni membru APAIR, un agent imobiliar trebuie sa urmeze si sa absolve un curs de initiere, iar anual are obligatia de a promova un curs de instruire cu privire la Statutul, Regulamentul de functionare si Codul Etic al Asociatiei. Dupa obtinerea calitatii de membru al APAIR, acesta obtine si statutul de REALTOR®, obligandu-se astfel sa adopte si sa respecte cu strictete Codul de Etica al Realtor®-ilor.

Acest Cod Etic are o istorie de peste 100 de ani, a luat nastere in S.U.A. si are in vedere un set de reguli esentiale pentru o piata imobiliara corecta si profesionala. El contine standarde si principii pe care un agent imobiliar trebuie sa le respecte, printre care si “interzicerea inducerii in eroare in mod deliberat pe Vanzator cu privire la valoarea de piata a Proprietatii Imobiliare, cu scopul de a obtine un contract exclusiv pentru vanzarea Proprietatii” sau faptul ca “intr-o Tranzactie Imobiliara, Agentia Imobiliara la care REALTORUL este Afiliat nu va percepe remuneratie de la mai mult de o parte, chiar daca legea o permite, fara dezvaluirea acestui lucru catre toate partile si fara consimtamintul valabil scris al clientului sau clientilor sai.”

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) contribuie la dezvoltarea industriei imobiliare si are un program educational inovativ binedefinit. APAIR promoveaza ca metoda de lucru reprezentarea intereselor unei singure parti in tranzactie si se ghideaza dupa principii precum loialitate totala fata de client; cooperarea cu ceilalti agenti imobiliari membri si transparenta totala in tranzactia imobiliara.
Mai multe informatii despre misiunea si valorile asociatiei, dar si lista membrilor afiliati puteti gasi accesand site-ul www.apair.ro .

Concluzia este una simpla: in momentul in care ai o nevoie imobiliara si simti ca intri pe un teritoriu necunoscut , alege sa ai grija de tine si de investitia ta, iar acest lucru il poti face numai cu ajutorul unui profesionist in imobiliare. Acum ai toate sansele sa il recunosti pe cel potrivit pentru tine.

Cristina Neamtu
REALTOR®